2013. november 18., hétfő

Balassi, a lábon lőtt költő


A török hódoltság ideje alatt a keresztény seregek több alkalommal is kísérletet tettek arra, hogy Magyarországról kiűzzék a pogányokat. Ez volt a célja az 1591-től 1606-ig tartó tizenöt éves háborúnak is, amelynek során 1594-ben Esztergomnál vívtak véres csatát a szembenálló felek. A törökök akkoriban már nem vetették magukat olyan lelkesedéssel a harcba, mint például Mohácsnál, ahol alaposan megreguláztak minket, de a császári és magyar erők sem álltak mindig a helyzet tetőfokán. Az esztergomi vár ostrománál olyan szerencsétlen (mondhatni: amatőr) módon állították fel az ágyúk jó részét, hogy a hadviseléshez jobban értő itáliai Petrino mérnök is csak a fejét fogta (visszaemlékezése ITT). Így írt a kezdeti csatározásokról: „Az ütközet tréfás volt, mivel a mieink nem tudták megmászni a falat, az ellenség nem tudott előmerészkedni a tüzérség miatt. A mieink háttal a falnak támaszkodtak, és úgy nyomtak fel néhány embert a falakra. A törökök a túlsó oldalon, látva az előretolt ékek érkezését, előjöttek, hogy megküzdjenek velük, mi azonban tüzérségi tűzzel és puskákkal visszakergettük őket, úgy, hogy veszteségeik is lettek.” Végül a talján szakember irányításával nagy nehezen sikerült beljebb nyomni a törököket, ám a váratlan diadalon fellelkesülve Pálffy Miklós újra visszavette tőle a vezetést. Szó szerint mészárszékre küldte embereit, akik lényegében fedezék nélkül álltak a puska- és ágyútűzben. Körülbelül 100-an meghaltak, és 400-an megsebesültek a sikertelen roham során. Köztük volt a költő Balassi Bálint is.

Balassi lobbanékony természetű, nagy erejű és képzett katona volt, ám csapnivaló hadvezér, hiszen az apró, finom dolgok menedzseléséhez nem volt szemernyi türelme sem. Remekül lovagolt, ügyesen kezelte a kardot és a kopját, a lőfegyvereket azonban lenézte, az 52. verse kivételével szinte sehol sem tesz utalást a „tüzes laptákra”, vagyis az ágyúkra és ágyúgolyókra. Tragikus, hogy a vesztét éppen ez a becsmérelt fegyver okozta. Balassit egy szakállas puska golyója találta el, de olyan szerencsétlenül, hogy a diónyi lövedék mindkét combján áthatolt. Csontot és ízületet csodával határos módon nem ért, de a költő tizenegy napos szenvedés után így is belehalt sérüléseibe. Valószínűleg oldalról érhette a találat, amely ellen képtelenség volt védekezni. A szakállas puska lényegében egy fanyélre erősített primitív fémcső, amivel körülbelül olyan pontosan lehetett lőni, mint egy kapával. Ötven méteren belül viszont kegyetlenül pusztítónak bizonyult, átvitte a páncélt, még a lovat is. Balassi sebét Mátyás főherceg borbélya (vagyis orvosa) kezelte, de nem túl szakszerűen, amit már a kortársak is szóvá tettek. Talán ha a borbély hallgatott volna magyar kollégáira, a költő túlélhette volna az esetet. Mindezzel együtt Balassi aligha lehetett jó állapotban, szóba került a lába levágása is, ám végül erre valószínűleg nem került sor. A katonaköltő a nagy lázzal járó vérmérgezésbe halt bele, és a Hibbén lévő családi sírboltba temették el.

Esztergomban 1938-ban szobrot emeltek Balassinak, s a krónikások feljegyezték, hogy a ceremónián „hivatalosságok megittak 100 liter világos Szentjános sört”. Egészségükre váljék, már akkor is a potya volt a menő a politikában. A II. világháborúban egyébként a szobor megsérült, a helybéliek szerint a lábain ment át néhány golyó. Még hogy a történelem nem ismétli önmagát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése